Waarom wordt er een proefdruk gemaakt van mijn proefschrift?

Zodra jouw vormgever de opmaak van het proefschrift heeft voltooid, zowel alle hoofdstukken als het omslag, zal je deze via de mail ontvangen. Dit is een voorproefje van wat het eindresultaat gaat worden. Maar wij beseffen ons ook dat dit lastig in te schatten is op een beeldscherm. In dit artikel leggen wij uit waarom er een proefdruk gemaakt wordt van een proefschrift. Benieuwd hoe een vormgever in eerste instantie jouw proefschrift opmaakt? Lees ons artikel over de vormgeving van jouw proefschrift.

Van PDF naar proefdruk

Voordat er een proefdruk gemaakt wordt ontvang je eerst een pdf van het gehele proefschrift, zowel een pdf voor de hoofdstukken als voor het omslag. De vormgever zal aangeven of er op dat moment nog onderdelen missen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld het dankwoord of jouw CV iets later aanlevert. Dit is dan ook het moment om deze bestanden alsnog aan te leveren zodat er uiteindelijk een compleet proefschrift op de plank komt te liggen.

Wij adviseren om de PDF hierna zo snel mogelijk aan te leveren bij de drukker voor een proefdruk. Bij een proefdruk beoordeel je de drukkwaliteit. De vormgeving heb je op dit punt al beoordeeld en goedgekeurd, eerder in het opmaakproces. Wil je hier meer over lezen? Dat kan in het artikel: Hoe bepaal je de vormgeving van jouw proefschrift?

Bestanden naar de drukker

Het aanleveren van de bestanden aan de drukker zal de vormgever voor jou doen – wel zo gemakkelijk. Je hoeft dus alleen maar aan te geven dat je graag een proefdruk wilt laten maken en de rest gaat vanzelf. Tenminste, bijna vanzelf: je moet wel nog even doorgeven aan de drukker welke drukspecificaties jouw voorkeur hebben. Denk hierbij aan de papiersoort. Heb je nog geen drukker, dan kunnen we je daarbij helpen, doe een aanvraag voor het drukken van jouw proefschrift op onze website.

Je ontvangt een proefdruk op een adres dat jij aangeeft. Dit kan thuis zijn, maar ook op de universiteit. De proefdruk is altijd gedrukt op het papier en in de kwaliteit waar jij voor gekozen hebt.

Wijzigingen op basis van de proefdruk

Wanneer je de proefdruk ontvangt en deze gaat bestuderen, let je met name op de kwaliteit van het drukwerk. Kijk dus naar de figuren, zijn de kleuren en is de resolutie zoals je had verwacht? Is de tekst duidelijk leesbaar? Voelt het papier zoals je verwacht had? Mocht je twijfels hebben dan kun je altijd met de drukker contact opnemen om deze te bespreken.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog vormgevingscorrecties ziet nu alles gedrukt is. Bij een gedrukt proefschrift vallen er vaak toch weer andere zaken op dan wanneer je een proefschrift bekijkt op een beeldscherm. Correcties kan je natuurlijk doorgeven aan jouw persoonlijke vormgever. Correcties op basis van de proefdruk geef je net als eerder in het vormgevingsproces aan in een PDF bestand welke je doorstuurt naar de vormgever. In een apart artikel gaan wij in op hoe je gemakkelijk correcties aangeeft in Acrobat Reader.

Na de proefdruk en eventuele laatste correcties is een proefschrift klaar om gedrukt te worden. Dit is natuurlijk een spannend moment. Maar wanneer jij goed voorbereid begonnen bent en een goede samenwerking hebt gehad met jouw vormgever zal het resultaat zeker zo mooi zijn als verwacht. Op onze website staat meer informatie over de opmaak van jouw proefschrift. Vaak duurt het twee weken voordat alle proefschriften gedrukt zijn en geleverd worden. Hierna is het aan jou, de verdediging is het slotakkoord van een mooie periode.

Gerelateerde artikelen