Hoe bepaal je de vormgeving van jouw proefschrift?

Na het eerste kennismakingsgesprek met jouw persoonlijke vormgever wordt het tijd om te beginnen aan de daadwerkelijke vormgeving. Dit gebeurt in de vorm van een vormgevingsproef. In dit artikel leggen wij uit wat een vormgevingsproef precies is en waar je op kunt letten tijdens de beoordeling van deze vormgevingsproef. Nog benieuwd naar de kennismaking, we verwijzen je graag door naar dit artikel over het eerste kennismakingsgesprek met jouw vormgever van Persoonlijk Proefschrift.

Wat is een vormgevingsproef van jouw proefschrift?

Een vormgevingsproef bestaat uit enkele pagina’s van een proefschrift. Deze pagina’s bevatten alle vormgevingselementen van het uiteindelijk proefschrift. Dit zijn doorgaans het lettertype en de stijl voor de:

  • alinea’s
  • diverse koppen
  • bijschriften
  • kopteksten
  • tabjes
  • tabellen
  • figuren
  • paginanummering

De vormgever stuurt de vormgevingsproef door als een PDF bestand. Dit bestand is het best te openen met Adobe Acrobat Reader. Dit programma geeft de meest accurate weergave van de PDF. Wij raden af de PDF te openen als voorvertoning in je Finder (Mac), Verkenner (Windows) of een browser, deze weergave is vaak incompleet of onjuist. Ook is het in Acrobat Reader mogelijk om notities en correcties in de vormgevingsproef van je proefschrift aan te geven, dit is in een later stadium essentieel.

[Belangrijk: Voor het maken van deze proef is enkel één definitief hoofdstuk nodig. De rest van de bestanden zijn pas in een later stadium nodig. Je kunt dus zonder problemen beginnen aan de vormgeving terwijl je bestanden nog niet definitief of compleet zijn (bijvoorbeeld als ze bij de commissie liggen).]

Hoe geef ik correcties aan in mijn proefschrift?

Op basis van de vormgevingsproef is er de mogelijkheid om correcties aan te geven. Het is normaal dat de eerste vormgevingsproef niet direct perfect is. Vaak ziet het geheel er toch net iets anders uit dan dat je in eerste instantie had bedacht. Geen probleem; hiervoor zijn de correctierondes. Correcties geef je door met notities in de PDF die door de vormgever is gestuurd. In een apart artikel gaan wij in op hoe jij correcties op de vormgeving van het proefschrift doorgeeft aan de vormgever in Adobe Acrobat.

Wij willen je graag helpen de vormgevingsproef goed te beoordelen, hiervoor hebben wij ook een aantal tips. Houd er rekening mee dat een proefschrift gelezen wordt, niet alleen bekeken. Dat betekent dat de structuur en leesbaarheid minstens net zo belangrijk zijn als de uitstraling. Lees in dit artikel meer over de leesbaarheid van een proefschrift en voor meer informatie over de structuur van een proefschrift kan je ook terecht in onze kennisbank.

In de correctierondes van je vormgevingsproef krijg je de mogelijkheid om de vormgeving aan te passen. Soms vallen ook inhoudelijke zaken op (bijv. aanpassingen in de tekst). Mocht dit het geval zijn vragen wij om deze inhoudelijke wijzigingen zelf door te voeren in de bronbestanden (Word bestanden, afbeeldingen etc.). Deze geüpdatete bestanden kun je dan samen met de correcties doorsturen naar de vormgever. Zodra de vormgevingsproef is goedgekeurd kun je in de vervolgproeven van je gehele proefschrift wel tekstuele correcties aangeven.

Akkoord vormgevingsproef

Op het moment dat je tevreden bent met de vormgevingsproef vraagt de vormgever om een akkoord. Dit gaat zeer eenvoudig, je krijgt een mail waarin je de bestanden nogmaals kan downloaden. In deze mail wordt bevestigd dat de bijgevoegde vormgeving definitief is en de rest van het binnenwerk in deze vormgeving opgemaakt zal worden. Het is dus niet nodig om nog te reageren op deze mail wanneer je tevreden bent met de vormgeving.

Zodra je tevreden bent over de vormgevingsproef zal de vormgever bezig gaan met de opmaak van het binnenwerk en omslag van het proefschrift. Je bent al weer één stap dichterbij een mooi boekje dat jouw verdediging een dag maakt om nooit te vergeten!

Gerelateerde artikelen