Hoe wordt een proefschrift opgemaakt?

We leggen je graag in 5 korte stappen uit hoe het vormgevingstraject met jouw persoonlijke vormgever zal verlopen. Het traject van de vormgeving kan verdeeld worden in deze vijf stappen. Hoe wordt een proefschrift opgemaakt?:

  1. Kennismaking en intakegesprek
  2. Vormgevingsproef (+ correcties)
  3. Vormgeving binnenwerk en omslag proefschrift (+ correcties)
  4. Maken en goedkeuren van een proefdruk
  5. Productie en levering van boeken


Jouw vormgever begeleidt je tijdens dit gehele traject, onderstaande stappen worden tijdens het eerste telefoongesprek nogmaals doorgenomen. Mocht je vragen hebben dan kunt je het beste contact opnemen met de coördinator van Persoonlijk Proefschrift.

We bieden voor de vormgeving van je proefschrift een aantal pakketten aan. Meer weten over de mogelijkheden in wat we bieden en onze tarieven? Kijk dan op onze proefschrift tarieven pagina.

Tarieven en pakketten

Of bel +31 (0) 30 207 27 07

Benieuwd hoe lang het duurt?

Een aantal van onze proefschrift omslag ontwerpen:

Hoe wordt een proefschrift opgemaakt?

Ons proces in 5 stappen

hoe-wordt-een-proefschrift-opgemaakt-stap-1-intake

Stap 1 – Voorbereiding, kennismaking en intake

Een goede voorbereiding is het halve werk.
In de voorbereiding valt er al veel te doen om een vliegende start te maken met de vormgeving van jouw proefschrift. Het is natuurlijk van belang om (een gedeelte van) de inhoud van het proefschrift op de juiste manier aan te leveren, dit versnelt en versoepelt het gehele vormgevingsproces. Maar zorg ook dat je op tijd begint en alvast een aantal voorbeelden van proefschriften bekeken hebt zodat je weet wat jouw voorkeur is.

> Lees meer over hoe jij goed voorbereid begint aan de vormgeving van jouw proefschrift in een van onze artikelen op de kennisbank.

Daarnaast ga je in deze fase kennismaken met de coordinator en je persoonlijke vormgever. Na een kort intakegesprek met de coordinator waarin je de planning, wensen en afspraken bespreekt, word je gekoppeld aan je persoonlijke vormgever. Hiermee voer je een uitgebreid intake-gesprek over de vormgeving van jouw proefschrift.

In dit eerste gesprek leer je elkaar kennen en kun je duidelijk aangeven wat jouw wensen m.b.t. de vormgeving zijn. De vormgever zal jou begeleiden in het maken van keuzes en suggesties doen voor de vormgeving.

> Benieuwd wat er besproken wordt in een eerste kennismakingsgesprek? Lees hier meer over in onze kennisbank.

hoe-wordt-een-proefschrift-opgemaakt-stap-2-vormgevingsproef

Stap 2 – De vormgevingsproef

Na het eerste kennismakingsgesprek met jouw persoonlijke vormgever beginnen we aan de daadwerkelijke vormgeving van je proefschrift in de vorm van een vormgevingsproef. Een vormgevingsproef bevat alle elementen uit jouw proefschrift, verzameld op een ongeveer 8-10 pagina’s. Op deze manier krijg je direct een goed beeld van het eindresultaat. Middels een aantal correctierondes verfijn je samen met jouw vormgever het proefschrift ontwerp totdat jij tevreden bent over het resultaat. Je hebt drie correctierondes beschikbaar om tot een goedgekeurde vormgevingsproef te komen, daarna wordt deze in overleg vastgelegd.

> Lees in onze kennisbank meer over hoe de vormgevingsproef de opmaak van jouw proefschrift bepaalt.

hoe-wordt-een-proefschrift-opgemaakt-stap-3-vormgeving

Stap 3 – Opmaak van het proefschrift

Nadat de opmaak-stijl is vastgesteld in de vormgevingsproef, vragen we je om ons het definitieve Word-bestand van je goedgekeurde proefschrift toe te sturen.

Hierna gaat je vormgever aan de slag met de vormgeving van het gehele manuscript. Daarnaast wordt jouw omslag vormgegeven. Meestal worden op basis van het omslag ook de hoofdstukpagina’s vormgegeven. Wanneer het gehele proefschrift is voorzien van de juiste vormgeving, ontvang je een PDF. Wij bieden hier wederom drie correctierondes op het binnenwerk, zowel als drie correctierondes op het omslag, om de vormgeving verder te vervolmaken.

> Nog meer informatie over de vormgeving van jouw proefschrift vind je in onze kennisbank.

proefdruk

Stap 4 – De proefdruk

Zodra jouw vormgever de opmaak van het proefschrift heeft voltooid, geven wij de bestanden door aan de drukkerij. Hier worden jouw bestanden voorbereid voor het drukproces, na deze voorbereiding keur je een digitale proef goed. Deze digitale proef wordt vervolgens geprint en fysiek naar jou opgestuurd. Bij een proefdruk vallen er vaak andere zaken op dan wanneer je een proefschrift bekijkt op een beeldscherm. Correcties op deze proef geef je gewoon door aan jouw persoonlijke vormgever, niet aan de drukkerij.

> Op onze kennisbank kom je meer te weten over waarom er een proefdruk gemaakt wordt van jouw proefschrift.

proefdruk

Stap 5 – Productie en levering van je boeken

Na de proefdruk en de laatste correcties is een proefschrift klaar om gedrukt te worden. Wij leveren dan met jouw akkoord de bestanden voor de definitieve productie aan bij de drukker.

Vaak duurt het twee weken voordat alle proefschriften gedrukt zijn en geleverd worden op een door jouw aangewezen locatie. Dit is natuurlijk een spannend moment! Maar wanneer je goed voorbereid bent begonnen en een goede samenwerking hebt gehad met jouw vormgever, zal het resultaat minstens zo mooi zijn als verwacht. Hierna is het aan jou: de verdediging is het slotakkoord van een bijzondere periode.

Wij vragen je doorgaans ook het proces te evalueren – op deze manier waarborgen en verbeteren wij de kwaliteit van Persoonlijk Proefschrift.


Je weet nu hoe een proefschrift wordt opgemaakt.

We hopen dat het proces van jou proefschrift ontwerp duidelijk is uitgewerkt op deze pagina. Wanneer je vragen hebt staan we voor je klaar. Je kunt ons bereiken op  +31 (0) 30 207 27 07 of door onze coördinator een mailtje te sturen: saskia@persoonlijkproefschrift.nl. Ook op onze kennisbank is veel informatie te vinden over zowel het proces van vormgeving als andere zaken die relevant zijn wanneer je je proefschrift wilt laten vormgeven. Denk aan inspiratie voor je omslag of bijvoorbeeld handige tips voor het plaatsen van comments in je PDF.

Ben je overtuigd van ons proces?


Direct vrijblijvend aanvragen

Of bel  +31 (0) 30 207 27 07

Benieuwd hoe lang het maken van een proefschrift duurt?