Voorbeelden van proefschriften
Bij Persoonlijk Proefschrift verzorgen we de opmaak van uw gehele proefschrift, zowel het binnenwerk als de omslag. Op deze pagina vind je proefschrift voorbeelden die we hebben ontworpen.
Voorbeelden van alleen omslagen
Hieronder zie je voorbeelden van zowel het omslag als het binnenwerk ontworpen door Persoonlijk Proefschrift. We hebben een apart archief van omslagen die wij ontworpen hebben. Bekijk hier al onze proefschrift omslag voorbeelden.
Ontdek alle proefschrift opmaak mogelijkheden
Misschien ben je er sinds het eerste hoofdstuk al mee bezig, misschien is het je nog helemaal nieuw: de opmaak van het binnenwerk van je proefschrift. Om je een goed beeld te geven van voorbeelden van opties voor je proefschrift layout, hebben we deze pagina opgesteld zodat je van veel mogelijkheden al even een voorbeeld kunt zien.
Je vindt per proefschrift voorbeeld een aantal pagina’s van het binnenwerk en de vormgeving daarvan, uiteraard uitgekozen om je een zo divers mogelijk beeld van vormgevingsmogelijkheden te geven. Sommige van de proefschrift voorbeelden op deze pagina, komen ook terug als los omslag voorbeeld op onze proefschrift omslagen pagina. Op die manier kun je mooi zien hoe de vormgeving van het omslag en die van het binnenwerk echt één geheel worden wanneer je de volledige vormgeving van je proefschrift aan ons uitbesteedt.
Een aantal van onze proefschrift omslag ontwerpen:
Onze vormgevers ontwerpen graag je binnenwerk maar zijn daarnaast ook erg goed in (custom) omslagen. Elke week voegen we omslagen toe waardoor je altijd nieuwe inspiratie op kunt doen.
Opmaak elementen in je proefschrift
Omslag, hoofdstuk pagina’s, alinea’s en koppen
Hoewel elk proefschrift – afhankelijk van je vakgebied en het onderwerp van je onderzoek – anders is, zijn er ook veel elementen of onderdelen die in bijna elk proefschrift wel terug te vinden zijn. Deze onderdelen zijn ook degene die we hebben uitgelicht in de proefschrift voorbeelden op deze pagina. Natuurlijk heeft elk proefschrift een uniek omslag, en daarnaast vaak ook daar bij behorende hoofdstuk pagina’s. Hoofdstuk pagina’s kunnen geïnspireerd zijn op het ontwerp wat er voor je omslag is gemaakt, en in stijl overeenkomen. Daarnaast kun je bij onderdelen van de vormgeving van het binnenwerk denken aan de broodtekst, dus de ‘normale’ tekst van je proefschrift. Er komen ook kopjes bij kijken – vaak onderling verschillend in formaat en dikte, afhankelijk van wat voor een kopje het is en welke structuur jij hebt aangebracht in je proefschrift.
Rand index en paginanummers in je proefschrift
Los van de hoofdstuk pagina’s, alinea-tekst en kopjes kun je bij onderdelen van de vormgeving ook denken aan de rand index aan de zijkant van de rechter-pagina: dit zijn als het ware kleine tabs waardoor je aan de zijkant van het gedrukte boek heel overzichtelijk kunt zien waar welk hoofdstuk zich bevindt. Deze zijn vaak niet verplicht, maar komen wel vaak voor. Tot slot heeft elk proefschrift natuurlijk paginanummering, en hebben veel proefschriften (en veel voorbeelden op deze pagina) een kopregel aan de bovenkant van de pagina, met een aanduiding van welk hoofdstuk het betreft en de bijbehorende (verkorte) hoofdstuktitel.
Voorbeelden van tabellen vormgeving in je proefschrift
Bij de vormgeving van het binnenwerk komen vaak ook tabellen kijken. Hoewel deze in Word vaak al enigszins netjes opgemaakt staan, worden die tijdens de vormgeving van je proefschrift door ons opnieuw opgemaakt. In de proefschrift voorbeelden hierboven zie je veel verschillende soorten opmaak voor je tabellen langskomen. Mocht je graag wat gerichtere, specifieke tabel voorbeelden willen bekijken, dan kun je terecht op onze pagina met voorbeelden voor de opmaak van tabellen in je proefschrift.
Opmaak afhankelijk van de inhoud van tabellen
Hoe je tabellen worden opgemaakt en de keuzes die je daarin maakt, kunnen sterk afhankelijk zijn van de grootte en de inhoud van de tabellen in je proefschrift. Heb je bijvoorbeeld veel grote tabellen met veel cijfers in meerdere kolommen naast elkaar? Dan kan het handig zijn om in het kader van de leesbaarheid te kiezen voor een vormgeving met horizontale lijnen op elke rij van de tabel. Heb je kleinere tabellen of meer kwalitatieve data om weer te geven? Dan kun je er ook voor kiezen om de lijnen weg te laten tussen de rijen door, en ze alleen boven- en onderaan de tabel te plaatsen. Zomaar wat voorbeelden van hoe de inhoud van je tabellen ook een rol speelt in wat de beste optie is voor de vormgeving ervan!
Wat klanten over ons zeggen:
I was amazed by the quick revisions based on my feedback.
Jornt was very cooperative, quick in responses, easy to communicate with and easy to get in contact with (also outside office hours). I liked his initative to try out a design and I think he has good taste in his designRead more “I was amazed by the quick revisions based on my feedback.”
Inspiratie voor je proefschrift
Er kunnen uiteraard veel redenen zijn voor je bezoek aan onze proefschrift voorbeelden pagina: een voor de hand liggende daarvan is omdat je op zoek bent naar inspiratie voor de vormgeving van je proefschrift. Het kan goed zijn dat je zelf al veel aandacht hebt besteed aan de vormgeving van je Word-bestanden en daarmee al een redelijk beeld hebt gevormd van wat je mooi vindt. Maar ook als dit niet zo is, en je nog helemaal blanco en open voor nieuwe ideeën start aan de vormgeving van je proefschrift, ben je bij onze proefschrift voorbeelden op het juiste adres. Binnen Persoonlijk Proefschrift hebben we meer dan tien jaar ervaring in het vormgeven van proefschriften; we hebben dus meer dan genoeg proefschrift voorbeelden voor je om door geïnspireerd te raken.
Waar kan ik inspiratie voor de opmaak vandaan halen?
Mocht je aan onze voorbeelden-pagina nog niet genoeg hebben, dan is het wellicht een idee om breder te kijken naar waar je inspiratie vandaan kunt halen! Je kunt kijken naar proefschriften van collega’s of andere boeken die je op werk of in huis ziet liggen waarvan het design je aanspreekt. Posters of andere beeld-uitingen die je op straat tegenkomt kunnen zelfs inspiratie geven voor je proefschrift. Mocht je het lastig vinden om inspiratie op te doen, dan staat je vormgever voor je klaar. In overleg kom je vaak sneller tot creatieve ideeën. Je vormgever gaat er hoe dan ook (samen met jou) voor zorgen dat je proefschrift precies zo wordt zoals jij het voor ogen had.