Welk papier kies ik voor mijn proefschrift?

Bij de drukker zijn er tal van papiersoorten verkrijgbaar voor je proefschrift. De onderlinge verschillen lopen uiteen, maar om het je iets makkelijker te maken lichten we hieronder een viertal papiersoorten toe die veel voor proefschriften gebruikt worden. Het is natuurlijk het beste om ze even in het echt te kunnen zien bij de drukker, maar op deze manier heb je ook zelf al wat achtergrondinformatie over de verschillende opties voor jou proefschrift papier.

HVO (Houtvrij ongestreken) – €

HVO-papier is – zoals de naam al doet vermoeden – niet gestreken, en voelt daarom wat ruwer aan dan gestreken, gladder papier. Qua kleur is HVO spierwit en daardoor heel helder. In gewicht wordt bij HVO vaak gekozen voor 90 grams papier.

Wanneer gebruik je HVO papier voor je proefschrift?
Dit papier is heel wit: er is dus een groot contrast tussen het papier en de tekst van je proefschrift. Dit wordt soms als minder prettig ervaren voor de leesbaarheid, daarom worden leesboeken bijna nooit op wit papier gedrukt.

G-Print (gestreken) – €

G-Print papier is vaak wat zwaarder dan HVO, namelijk 115 grams. Het is gestreken, wat betekent dat het papier heel glad en wat zachter aanvoelt en oogt. Qua kleur is het iets minder wit, HVO heeft een gebroken witte kleur.

Wanneer gebruik je G-Print papier voor je proefschrift?
G-Print papier is zoals genoemd gestreken papier, waardoor de inkt meer op het papier ligt dan dat het erin trekt. Met name bij veel kleur-afbeeldingen, adviseren wij dit type papier.

Biotop (ongestreken) – €

Biotop papier is ongestreken, dus evenals HVO wat ruwer qua gevoel. De kleur gaat meer richting geel / crème dan spierwit. Biotop wordt vaak gebruikt als papier voor leesboeken.

Wanneer gebruik je Biotop papier voor je proefschrift?
Heb jij een proefschrift met vooral tekst, en vind je daarom de leesbaarheid het belangrijkste? Dan is Biotop een goede optie voor je.

Gerecycled (duurzaam, ongestreken) – €€

De naam doet het al vermoeden: gerecycled papier is duurzamer. Daarnaast is het ongestreken (dus niet bijzonder glad). Gerecycled papier is veelal 100 grams papier en is in tint wat grijzer. Ook zijn er vaak (doordat het gerecycled is) wat puntjes/vlekjes op het papier te zien, dus is het meestal niet helemaal effen qua kleur.

Wanneer gebruik je gerecycled papier voor je proefschrift?
Gerecycled papier is iets duurder dan andere papiersoorten: de voornaamste reden om dit te kiezen is dus duurzaamheid. Vind je het milieu belangrijker dan de perfecte papiersoort voor jouw proefschrift? Kies dan voor gerecycled papier.

Er zijn natuurlijk nog veel meer papiersoorten toe te passen in een proefschrift. Normaliter zijn deze papiersoorten echter niet overal op voorraad, waardoor je een minimale oplage moet hebben om de kosten niet teveel te laten oplopen. Mocht je wel nieuwsgierig zijn naar andere opties, dan kun je daarover informeren bij de drukker.

Gerelateerde artikelen