Jouw proefschrift drukken of printen

Nadat een proefschrift is vormgegeven wordt deze gedrukt. Bij het drukken of printen van een proefschrift kom je te staan voor een aantal keuzes. De kans is groot dat daar wat vragen ontstaan: welke drukwerk techniek past bijvoorbeeld het best bij jouw boek? Op welke papiereigenschappen moet je nu eigenlijk allemaal letten? En welke papiersoort geeft jou het mooiste eindresultaat?


Om je een helder beeld van de mogelijkheden te geven, hebben we informatie verzameld om je een goede start te geven in de keuzes die je kunt maken bij het drukken van je proefschrift.
De druk-opties voor het binnenwerk zijn vaak gefocust op de leesbaarheid. Bij het omslag is het vooral van belang dat je een uniek en persoonlijk resultaat hebt: hiervoor zijn tal van oplossingen, van bijvoorbeeld een hardcover tot speciale bewerkingen en inkten op je kaft.

Opties voor het drukken van je proefschrift

Als de vormgeving afgerond is, heb je al een heel goed beeld van hoe je proefschrift eruit zal komen te zien. Maar de vormgeving stopt niet bij het aanleveren van de PDF. Van een digitaal bestand wordt het uiteindelijk omgezet naar iets analoogs: het gaat van een PDF naar een echt proefschrift. Je ontvangt eerst de proefdruk – het eerste moment dat je jouw proefschrift fysiek in handen hebt. Daarop kun je ook zien hoe je keuzes tot dusver uitvallen in het echt. Daarna gaat met jouw akkoord alles in productie, je weet dan precies wat je uiteindelijk zult ontvangen.


Het formaat van een proefschrift is meestal 170 mm bij 240 mm. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met de leesbaarheid: op welke papiersoort komt je tekst het beste uit? Verder is het belangrijk om zaken als kleuren en de druktechniek die de drukker heeft te overwegen: deze hebben, in samenspel met de papiersoort, allemaal invloed op hoe je boekje uiteindelijk wordt.

Lees meer over druktechniekenLees meer over papiersoorten

Overwegingen rondom het drukken

  • Welk formaat wordt mijn proefschrift;
  • Welke papiersoorten zijn er (en wat is de leesbaarheid per papiersoort);
  • Heb ik veel kleuren in mijn proefschrift;

  • Welke druktechniek wordt er toegepast;
  • Wil ik speciale bewerkingen toepassen op mijn omslag;
  • Welke oplage laat ik drukken?

Een aantal van onze proefschrift omslag ontwerpen:


Onze vormgevers ontwerpen graag je binnenwerk maar zijn daarnaast ook erg goed in (custom) omslagen. Elke week voegen we omslagen toe waardoor je altijd nieuwe inspiratie op kunt doen.

Welk type kaft past bij mijn proefschrift?

Het omslag en de manier van binden

Het omslag is natuurlijk het échte visitekaartje van je proefschrift. Met jouw omslag val je op in de onderzoekswereld en springt jouw proefschrift eruit! Reden genoeg dus om zorgvuldig te kijken wat jij mooi zou vinden voor de cover van je proefschrift. Qua papier heb je een aantal mogelijkheden: je kunt kiezen voor een softcover (dit is dun, meer buigzaam karton) vergelijkbaar met een paperback. Ook kun je kiezen om (alles of een aantal exemplaren) hardcover te laten drukken. Dit is een dikkere buitenkant en geeft je boek een luxere uitstraling.

Naast de papiersoort van de omslag, zijn er ook verschillen in hoe het boekje wordt gebonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gelijmd boek of aan een garen-gebonden boek.


Hoe maak ik mijn omslag uniek?

Je wil natuurlijk graag dat jouw omslag uniek is. Dat begint bij de vormgeving maar er zijn ook mogelijkheden in het drukken om te zorgen dat er geen enkel proefschrift als het jouwe is. Er zijn heel veel speciale bewerkingen mogelijk om toe te voegen aan de vormgeving in het drukken – bijvoorbeeld doorzichtige glimmende lak (SPOT UV), goudfolie, laserstansen, etc. In ons artikel over speciale bewerkingen vind je alle mogelijkheden.
Mocht je je echt willen onderscheiden, dan kun je ook nog denken aan opties voor inkten die op het omslag kunnen worden gebruikt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een speciaal materiaal voor je omslag: bijvoorbeeld een kunstleren of linnen kaft.

Drukwerk partners van Persoonlijk Proefschrift

Wij werken veel samen met Ridderprint en Proefschriftspecialist en. Samen met hen ontzorgen we je in het hele proces: van de intake tot de levering van de boekjes. Wanneer je samenwerkt met een van deze partners kunnen we een naadloze samenwerking garanderen. Zowel qua communicatie als op het technische vlak bij het aanleveren van bestanden.

Wat klanten over ons zeggen:


Great design, perfect process!

Tycho Dekkers

Rowen was extremely service oriented, working fast, and very friendly.

Simon Jenniches

It was a great experience.

Anna was very fast in making the correction and replying to my emails. The communication was excellent and I really like the clean and professional layout of my

Ana Maria Alzate Sanchez
Bekijk alle beoordelingen