Opmaakstijlen voor het omslag van jouw proefschrift

Het omslag van je proefschrift is het visite kaartje voor je gehele manuscript. De opmaak van deze cover moet dus helemaal naar wens zijn. Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden hebben we een aantal opmaak stijlen vastgesteld. Laten we voorop stellen dat we alles kunnen maken wat je wilt, maar soms is het handig om wat kaders te hebben.

Onderstaande voorbeelden zijn een mix van standaard en custom omslagen en dienen om te achterhalen welke stijl je aanspreekt, ongeacht het pakket dat je gekozen hebt. 

Stijlen voor je proefschrift omslag

Op basis van onze ervaring onderscheiden we 6 categorieën.

  1. Typografisch
  2. Foto / Beeld
  3. Iconisch
  4. Illustratief
  5. Combinatie van Foto / Beeld, Iconisch en Illustratief 
  6. Verf

Per categorie laten we een aantal typische voorbeelden zien. We proberen ook tekstueel zo goed mogelijk uit te leggen wat de kenmerken zijn van een bepaalde lay-out stijl. Wanneer je in gesprek bent met je vormgever kun je verwijzen naar deze categorieën om duidelijk te maken wat je wensen zijn.

1. Typografisch

Ieder omslag bevat de titel en naam van de auteur. In alle gevallen voorzien we deze tekst van een opmaak. Bij een typografisch omslag gaan we de woorden en letters verder vormgeven en worden de woorden eigenlijk het beeld. In deze categorie vallen ook omslagen waar minimalistisch alleen een standaard tekst is toegepast. In combinatie met een preeg, UV spot of foliedruk kan dit erg mooi worden, zie doorvoor het artikel over speciale bewerkingen van je proefschrift omslag.

Omslagen met een typografisch ontwerp (klik op de afbeelding voor een vergroting).


2. Foto / Beeld

In deze categorie vallen alle omslagen die gemaakt zijn op basis van een aangeleverd beeld. In veel gevallen worden deze beelden gevonden op stockphoto sites, zie daarvoor het artikel over stock fotografie voor je proefschrift. Je kunt ook een eigen foto aanleveren die gebruikt wordt op je omslag, het is dan wel van belang dat de kwaliteit goed genoeg is, je vormgever kan je daarover informeren. Bewerkingen van dit beeld zijn mogelijk bijvoorbeeld kleurcorrecties of het bijsnijden van het beeld. Let erop dat de verhouding geschikt is voor je omslag, een portret beeld is bijvoorbeeld niet geschikt om over de voor en achterkant te plaatsen.

Omslagen met een foto of beeld (klik op de afbeelding voor een vergroting).


3. Iconisch

Een icoon is over het algemeen een op zichzelf staand, strak beeld dat iets weergeeft in een vereenvoudigde vorm. Denk bijvoorbeeld aan alle iconen die op verkeersborden staan. Op een omslag zie je dat een icoon vaak goed samengaat met een typografisch omslag. Er is veel ruimte voor kleur vlakken en het icoon staat centraal. Onze vormgevers kunnen iconen voor je maken, maar online zijn ook veel databases te vinden met iconen, die kunnen aangeleverd en eventueel aangepast worden.

Omslagen met een icoon of iconische weergave (klik op de afbeelding voor een vergroting).


4. Illustratief

Een illustratie heeft soms overlap met een iconisch ontwerp maar heeft een hogere complexiteit. Het is vaak een uitgebreidere weergave maar wel vereenvoudigd. Het beeld kan het gehele omslag beslaan. Qua stijl maken we grofweg het verschil tussen strakke illustraties en handgetekende / schets achtige illustraties.

Omslagen met illustraties (klik op de afbeelding voor een vergroting).


5. Combinatie van Foto / Beeld, Iconisch en Illustratief

Bovenstaande stijlen kunnen natuurlijk gecombineerd worden. Onderstaand een aantal voorbeelden waarbij dat toegepast is. Een mogelijke valkuil bij dergelijke omslagen is dat de boodschap verloren gaat in de combinatie / complexiteit van de beelden.

Omslagen met een combinatie van foto / beeld, iconisch en/of illustratie (klik op de afbeelding voor een vergroting).


6. Verf

Een schilderij is een veel gebruikt beeld op het omslag van een proefschrift. Je ziet in onderstaande voorbeelden dat dit op verschillende manieren tot uiting kan komen, maar wel dezelfde uitstraling heeft. Een aantal van onze vormgevers zijn goede schilders, op basis van beschikbaarheid kunnen we ook een schildering op maat maken. Hiervoor gelden aparte tarieven.

Omslagen gemaakt met verf (klik op de afbeelding voor een vergroting).

Voorbeelden

Naast bovenstaande stijl voorbeelden van omslagen van proefschriften hebben we ook een voorbeelden pagina waar ook binnenwerk aan bod komen.

Gerelateerde artikelen