Afbeelding voor je omslag, bijvoorbeeld stock foto’s

Een goede afbeelding vinden voor je omslag

Het eerste wat een lezer van je proefschrift ziet is het omslag. Daarom wil je dat deze er goed uitziet, een potentiële lezer aanspreekt en iets weerspiegelt van de inhoud. Wij komen bij Persoonlijk Proefschrift de meest uiteenlopende omslagen tegen. Van zelfgenomen natuurfoto’s tot ingescande kindertekeningen. In alle gevallen zit er een verhaal achter en merken we dat promovendi graag een leuke of verrassende touch willen geven aan hun omslag.

In dit artikel bespreken we de manieren waarop je aan een goed beeld kunt komen voor je omslag. Voor inspiratie kun je kijken op onze website voor een aantal voorbeelden.

Welke eisen worden er gesteld aan een afbeelding voor de omslag van mijn proefschrift?

Het belangrijkste aspect is de kwaliteit van de afbeelding. Deze wordt uitgedrukt in de resolutie, deze moet minimaal 300 dpi zijn. Is deze lager dan zul je dit in de uiteindelijke afdruk terug zien in de vorm van pixels.

Wanneer je een schilderij, tekening of iets dergelijks wilt gebruiken kun je deze het beste inscannen, tijdens het scanproces kies je in welke resolutie je het beeld in wilt scannen. De gemiddelde consumentenscanner haalt deze kwaliteit ruim. Niet ieder schilderij past natuurlijk in je scanner dus het alternatief is om er zelf een foto van te maken. Voor alle foto’s geld dat de resolutie niet zo zeer een probleem is, zelfs veel telefoons halen tegenwoordig de 300 dpi gemakkelijk. Het gaat om de belichting en de manier waarop de foto gemaakt wordt. Let hierbij op de positie/uitsnede en licht het onderwerp goed uit.

Vergeet niet dat je omslag 2 keer groter is dan de voorkant. Er zit een rug aan en een achterkant, dit kan invloed hebben op het beeld dat je kiest.

Stock foto’s

Bovenstaande opties zijn niet altijd voorhanden. Om toch een mooi beeld te vinden zijn er gelukkig grote databanken vol met goed beeldmateriaal. Dit noem je stockfoto’s.

Wat is een stockfoto?

Een stockfoto is een foto die een fotograaf via een stockbureau (beeldbank) verkoopt. De foto is niet exclusief en kan door verschillende mensen worden gekocht. Als je een stockfoto koopt mag je die onder bepaalde voorwaarden gebruiken. De voorwaarden zijn afhankelijk van het gebruik en verschillen per beeldbank. Voor je proefschrift kun je er vanuit gaan dat je alle stock foto’s mag gebruiken. De licentie veranderd vaak wanneer je het beeld commercieel wilt gebruiken. Check natuurlijk altijd de voorwaarden voor je een foto aanschaft.

Websites waar je stock fotos kunt vinden

Er zijn ontzettend veel beeldbanken, hieronder belichten we er 3, waarvan er 1 gratis beelden aanbiedt.

 

Shutterstock

Shutterstock is de grootste stock foto website met ruim 131.000.000 rechtenvrije afbeeldingen. Het zoeken werkt goed en de afbeeldingen zijn netjes gecategoriseerd.

Betaling

Bij Shutterstock moet je als particulier een abonnement afsluiten. Deze bestaat uit minimaal 5 afbeeldingen en is een beperkte tijd geldig. Ook een enkele afbeelding kost dus €49,-. Onderaan de pagina lees je over mogelijkheden om via ons een enkele afbeelding te kopen bij Shutterstock, waarbij je voordeliger uit bent.
stock beeld persoonlijk proefschrift shutterstock

 

Freepik (premium)

Freepik is vergelijkbaar met Shutterstock maar richt zich meer op iconen en andere grafische beelden.

Betaling

Zoals de naam al doet vermoeden zijn veel beelden gratis. Wanneer er een gouden kroontje op een beeld staat betreft het een premium beeld. Ook Freepik werkt met een abbonementsmodel. Onderdaan deze pagina lees je hoe je via ons deze beelden kunt aanschaffen. Het grote voordeel van Freepik is dat je voor 1 bedrag een onbeperkt aantal beelden kunt gebruiken / combineren.
Screen Shot 2022 02 28 at 13.46.29

 

Adobe Stock

Je kunt hier net als bij Shutterstock in categorieën zoeken maar ook op het type afbeelding (foto’s, illustraties of vectoren).

Betaling

Bij Adobe Stock kun je een abonnement afsluiten of betalen met ’tegoeden’. Een goede kwaliteit foto kost 1 tegoed, maar je moet minimaal 5 tegoeden kopen. Een foto kost dus minimaal €39,- ex. BTW. Onderaan deze pagina lees je wat een foto via ons kost.
stock beeld persoonlijk proefschrift adobe stock

 

Unsplash

Via Unsplash is het iets lastiger zoeken, maar de sfeer van de afbeeldingen is erg goed. Bij Shutterstock en Fotolia zie je veel ‘standaard’ stock foto’s die erg commercieel ingestoken zijn, via Unsplash moet je iets langer zoeken maar kom je unieke beelden tegen.

Betaling 

Unsplash is gratis.
stock beeld persoonlijk proefschrift unsplash

 

Persoonlijk Proefschrift en stockfoto’s

Wij hebben zelf een aantal abonnementen op verschillende stockfoto websites. Wanneer je een foto nodig hebt, en je besteedt de lay-out aan ons uit, dan kun je die dus tegen een gunstige prijs (€25 per beeld) via ons bestellen. Wil je iets gebruiken van Freepik Premium? Dan kun je voor €25 zoveel beelden gebruiken als je wilt.

Gerelateerde artikelen