Custom proefschrift omslag

Bij Persoonlijk Proefschrift maken we onderscheid tussen twee soorten omslagen: een standaard en een custom omslag. In het Persoonlijk Proefschrift-pakket zit een standaard omslag, in ons Premium pakket zit een custom omslag.

In dit artikel geven we je een kader voor wat een custom omslag zoal inhoudt, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten van de vormgeving van een custom omslag. Er is een aparte pagina voor meer informatie over een standaard proefschrift omslag.

Kaders voor een custom omslag

In tegenstelling tot de meer gekaderde manier van vormgeven van een standaard omslag, is de vormgeving van je cover met een custom omslag vrijer. Bij een custom omslag is er vaak sprake van:

  • Een idee of concept in je hoofd waar je nog geen beeld bij hebt, maar wat je graag visueel wil laten uitwerken;
  • Een idee waarvan je al precies weet hoe je het voor je ziet en wat je wil, en je wil dat een vormgever het voor je tot leven gaat brengen;
  • Geen enkel idee van wat je voor je proefschrift omslag wil, maar wel graag uitgebreid en creatief wil worden geholpen bij het ontwerp ervan.

Een custom omslag op een rij

  • Je hebt met je vormgever een intakegesprek waarin je je ideeën kunt doornemen. Het is aan te raden hierbij veel voorbeelden te laten zien of door te nemen, zodat de vormgever een zo helder mogelijk beeld krijgt van wat je mooi vindt en welke kant je op wil gaan met het ontwerp van je omslag.
  • De vormgeving van de tekst op de voor- en achterkant, rug en boekenlegger is inbegrepen. Dat wil zeggen dat het lettertype, het formaat en de positie van de tekst ook naar je wens wordt vormgegeven.

  • Na het intakegesprek maakt de vormgever een eerste versie van je omslag. Deze ontvang je als PDF en hierop kun je je feedback doorgeven.
  • Na je feedback maakt de vormgever aanpassingen naar jouw wens. In totaal heb je drie correctierondes beschikbaar (dus inclusief de eerste versie) om je omslag precies zo te krijgen als je voor ogen hebt.
  • Na deze correctierondes ontvang je het definitieve omslag.

Een aantal van onze proefschrift omslag ontwerpen:


Onze vormgevers ontwerpen graag je binnenwerk maar zijn daarnaast ook erg goed in (custom) omslagen. Elke week voegen we omslagen toe waardoor je altijd nieuwe inspiratie op kunt doen.

Veelgestelde vragen bij een custom omslag

“Ik heb nog geen idee wat ik op mijn custom omslag wil. Hoe weet ik zeker dat ik een vormgever krijg die kan maken wat ik uiteindelijk wil?”
Om je zo goed mogelijk te kunnen koppelen aan een vormgever die bij je wensen past, vragen we je bij een custom omslag altijd om al een indicatie te geven van wat je wil laten maken. Dit kunnen voorbeelden zijn die niet uitbeelden wat jij wil, maar bijvoorbeeld welke stijl je mooi vindt. Als je hier nog geen enkel idee over hebt, zal de coördinator je verder helpen en zorgen dat je een geschikte vormgever krijgt. De meeste van onze custom omslag-vormgevers kunnen heel veel!


“Ik wil analoog werk laten maken. Valt dat ook binnen het custom omslag?”
Vaak valt een bepaalde mate van analoog werk binnen het custom omslag. Mocht je heel uitgebreid analoog werk willen laten maken dan wordt hier in overleg een extra prijs wordt gerekend.

“Ik wil ook een custom ontwerp voor de hoofdstuk-pagina’s. Kan dat?”
Mocht je het werk wat voor je omslag wordt gemaakt ook willen plaatsen op de hoofdstuk-pagina’s dan is dat geen probleem. Wanneer je allemaal unieke hoofdstukpagina’s wilt laten maken wordt hier een extra tarief voor afgesproken.