Wat is het verschil tussen pixels en vectoren?

Bij Persoonlijk Proefschrift werken wij met elk type afbeeldingen, we vragen ook altijd om de afbeeldingen los aan te leveren. De basis voor bijna alle afbeeldingen welke gebruikt worden op een computer zijn pixels en vectoren. Mogelijk heb je van beide al wel eens gehoord. Maar wat zijn ze precies en hoe zijn ze anders? Dit leggen wij uit in het volgende artikel.

Pixels

Om te beginnen met de meest bekende van de twee, pixels. Dit woord is een samentrekking tussen de woorden picture en element. De pixels werden uitgevonden om foto’s die beschadigd waren te herstellen. De pixel komt voort uit een systeem waarbij er een raster over een foto wordt gelegd. Dit raster verdeelt de afbeelding in kleine vierkantjes die samen een beeld vormen.

Vectoren

Pixels zijn als het ware blokjes waarmee een afbeelding opgebouwd wordt. In het geval van pixels wordt er een ander basisprincipe toegepast. Bij vectoren worden wiskundige formules gebruikt om punten, lijnen en curves in een ruimte vast te leggen. Deze formules bepalen het startpunt van een lijn, de richting die een lijn heeft en het eindpunt. Vectoren worden niet alleen in afbeeldingen gebruikt maar ook in bijvoorbeeld 3D-programma’s om producten te ontwerpen.

Pixels VS Vectoren

Wat is dan het belangrijkste onderscheid tussen deze twee typen afbeeldingen? Dit is de schaalbaarheid van de afbeeldingen. Pixels zijn lastig om te vergoten. Wanneer je een afbeelding van 500 bij 500 pixels op een billboard zal plaatsen van 5 bij 5 meter zal elke pixel 1 vierkante cm groot zijn. Dit terwijl deze zelfde pixels op een scherm van 50 bij 50 cm nog maar 1 vierkante mm groot zijn. Dit voorbeeld geeft aan dat wanneer je een pixel afbeelding vergroot je ook de pixels vergroot. Hierdoor lijken rasterbeelden vaak ‘slecht’ als ze een lage resolutie hebben.

Vectoren kunnen echter oneindig opschalen. Er wordt gebruikt gemaakt van een wiskundige ruimte, in tegenstelling tot de meer letterlijke ruimte waarin pixels bestaan. Deze wiskundige ruimte schaalt oneindig mee met de afbeelding waardoor een vector afbeelding altijd ‘scherp’ blijft.

Gerelateerde artikelen