Hoe verloopt het eerste kennismakingsgesprek met de vormgever?

Voordat een vormgever aan de slag gaat maak je eerst telefonisch kennis om jouw voorkeuren te bespreken. In dit artikel leggen wij uit hoe dit gesprek verloopt. In een eerder artikel hebben wij ook uitgelegd hoe jij je goed kan voorbereiden op het gehele vormgevingsproces. Op onze website vind je ook een overzicht van de opmaak van jouw proefschrift.

Zodra jij voor Persoonlijk Proefschrift gekozen hebt vindt het kennismakingsgesprek met jouw vormgever zo snel mogelijk plaats. Eerst krijg jij een mail waarin staat met welke vormgever je gaat samenwerken. Na deze mail maakt de vormgever binnen twee dagen een telefonische afspraak. Tijdens dit gesprek maak jij niet alleen kennis met jouw vormgever maar bespreek je ook direct de vormgeving en de planning, wel zo efficiënt.

Tip: onze vormgevers kunnen op verzoek best wel eens buiten kantooruren met je bellen. Wij begrijpen dat het al druk zat is aan het einde van jouw promotie.

1. Kennismaken

We heten niet voor niets Persoonlijk Proefschrift, voordat we aan het werk gaan maken we graag kennis met je en zijn we benieuwd naar het onderzoek dat je gedaan hebt. We horen ook graag waar je mee bezig bent of gaat nu het promotietraject op zijn einde loopt.

2. Planning

Wanneer je goed voorbereid bent weet je natuurlijk exact welke deadlines gelden voor jouw planning.  In veel gevallen zal de vormgever hier al van op de hoogte zijn. Echter is het altijd goed om de planning nog eens door te nemen. Zijn er bijzonderheden zoals vakanties of afwezigheid waar rekening mee gehouden moet worden? (Niet zeker of jij goed voorbereid bent? Zoals eerder vermeld vind je meer tips over de voorbereiding op de vormgeving van jouw proefschrift in onze kennisbank.)

Je kan op dit moment ook aangeven dat teksten die nog niet compleet zijn later aangeleverd worden. Is bijvoorbeeld je dankwoord nog niet af, dan is dat geen probleem, maar laat het wel weten aan jouw vormgever. De vormgever kan jou namelijk helpen herinneren wanneer de laatste teksten daadwerkelijk aangeleverd moeten worden.

3. Vormgeving

Als derde en laatste punt wordt de vormgeving besproken. Wij adviseren niet elk detail te bespreken maar de vormgever zoveel mogelijk vrijheid te geven. Door enkel een richting te bespreken,  bijvoorbeeld een moderne, minimalistische, klassieke of vrolijke etc. stijl, kan een vormgever zijn of haar creativiteit kwijt en wordt (in onze ervaring) het eindresultaat van betere kwaliteit. Voorbeelden zijn ook altijd goed uitgangspunt, je kunt dan altijd refereren aan het proefschrift van een collega of aan onze voorbeelden van proefschriften op de website.

Aan de slag

Nadat deze drie onderwerpen besproken zijn weet de vormgever alles wat nodig is om aan de slag te gaan. Als eerste zal een vormgever een vormgevingsproef maken. Dit is een pdf waarin de opmaak van jouw proefschrift duidelijk weergegeven wordt. Lees meer over de vormgevingsproef van jouw proefschrift in onze kennisbank.

 

 

Gerelateerde artikelen