Hoe begin jij goed voorbereid aan de vormgeving van jouw proefschrift?

Jij bent er helemaal klaar voor, alle publicaties zijn geschreven, dat is super en zeker een mooi begin! Toch willen wij nog een paar tips geven over hoe jij goed voorbereid kan starten aan de vormgeving van jouw proefschrift. Je kan immers nooit te goed voorbereid zijn. We verwijzen je ook graag door naar het gehele vormgevingsproces van Persoonlijk Proefschrift. Daarnaast is er een apart artikel waarin we meer vertellen over het eerste gesprek met je vormgever van Persoonlijk Proefschrift.

Tip 1. Planning

Een universiteit is erg strikt wanneer het gaat om de aanlevering van jouw proefschriften bij de promotiecommissie. Dit is veelal ruim een maand voor de verdediging van jouw proefschrift. Deze deadline verschilt per universiteit, vraag dit dus altijd goed na.

Daarnaast zal je rekening moeten houden met de productie van de proefschriften. Een drukker heeft doorgaans twee werkweken nodig om de proefschriften te drukken en te leveren. In het geval je de vormgeving uitbesteed bij Persoonlijk Proefschrift is het belangrijk hier ook tijd voor te reserveren. Het gehele traject voor de vormgeving van jouw proefschrift duurt meestal 4 weken.

Kortom maak even een kort overzicht van alle data en deadlines.

Tip 2. Zoek voorbeelden en inspiratie

Voordat je begint met de vormgeving is het natuurlijk verstandig om een idee te hebben wat jij mooi vindt. Dit kan je bepalen door veel voorbeelden van proefschriften te bekijken en foto’s te maken van mooie boeken die je tegenkomt. Deze kun je aan je vormgever laten zien om beter uit te leggen wat je bedoeld.

Een netjes opgemaakt proefschrift zal sowieso een goede indruk achterlaten maar door net een onverwachte twist te geven in de opmaak van een proefschrift kan je lezers verrassen en de aandacht trekken. Daarom kan je ook inspiratie op doen door in het dagelijks leven om je heen te kijken. Lees hier meer over deze alledaagse inspiratie voor je proefschrift.

Tip 3. Verzamel alle teksten

Als laatste willen wij adviseren om alle teksten op één plek te verzamelen. Zodra de vormgeving van start gaat is het handig om alle hoofdstukken in één Word-document (.doc / .docx) door te sturen. We kunnen ook losse Word documenten verwerken, geef in de bestandsnaam dan duidelijk aan om welk hoofdstuk het gaat (bijvoorbeeld: chapter1.docx).

Voor de beste kwaliteit sla je de figuren apart op. Microsoft Word comprimeert namelijk de figuren. Laat in Word het figuur gewoon staan, dan weten we precies waar deze moet komen te staan. De resolutie van afbeeldingen wordt gecheckt door een vormgever, na het aanleveren wordt aangegeven welke figuren van kritische kwaliteit zijn. Lees hier meer over hoe je Word documenten aanlevert voor je proefschrift.

Jij bent er klaar voor

Door deze tips te volgen kan je met een gerust hart de vormgeving van jouw proefschrift uitbesteden. Wil je de vormgeving graag uitbesteden bij Persoonlijk Proefschrift doe dan meteen een aanvraag. Jij bent in iedere geval goed voorbereid voor de eerste stap in het vormgevingsproces, een telefoon gesprek met jouw persoonlijke vormgever. Lees hier meer over dit eerste kennismakingsgesprek met de vormgever.

Gerelateerde artikelen