Speciale omslag bewerkingen voor jouw proefschrift?
De voorkant van je proefschrift is het eerste dat een lezer ziet en een kennismaking met je promotieonderzoek. Dit omslag wil je speciaal maken, dat kan middels de vormgeving of een mooi beeld (zie daarvoor ons artikel over omslag inspiratie) maar ook door een speciale bewerking tijdens het drukken van je proefschrift toe te voegen.
Dit artikel laat zien welke mogelijkheden er zijn en geeft antwoord op de vraag: Hoe kan ik het omslag van mijn proefschrift uniek maken? Het geeft inspiratie voor een unieke cover voor je proefschrift.
Speciale bewerkingen
UV spot lak
Spot UV-lak is een glanzende lak die je op een specifiek deel van het ontwerp kunt laten plaatsen. Je kunt het vergelijken met een transparante inkt die je op bepaalde plaatsen op de je omslag kunt laten aanbrengen. Hierdoor glanst het gedeelte dat bewerkt is met Spot UV-lak en springt dit in het oog.
Pregen
Een preeg (ook wel relief of embossing genoemd) resulteert in een opgedikte laag op je cover. In iedere vorm kun je een preeg aanbrengen, er wordt een stempel gemaakt die vervolgens in je omslag geperst wordt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je titel als reliëf uit je omslag laten komen.
Foliedruk
Wanneer je foliedruk toepast op je omslag wordt er in een door jou gekozen vorm een vaak glanzende folie aangebracht op het papier. Doordat deze folie onder hoge temperatuur op je omslag geperst wordt hecht hij zich aan het papier. Het resultaat is een glanzende folie die iets verdiept ligt in het papier.
Laser snijden / stanzen
Wanneer je via je omslag een doorkijkje wilt geven naar de eerste pagina kun je gebruik maken van een stans of een vorm uit je kaft laten snijden met een lasersnijder. Er is soms keuze uit standaard stanzen, een vierkant of cirkel bijvoorbeeld. Wanneer je het echt uniek wilt maken kun je een eigen stans laten maken, of helemaal los gaan via een laser gesneden omslag. Beide geven een verrassend effect op het omslag van je proefschrift.
Speciale inkten
Er zijn ontzettend veel speciale inkten, we bespreken een paar bijzondere en veel gebruikte inkten.
‘Rub and view’ inkt
Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze inkt transparant wanneer je er overheen wrijft. De inkt verander bij een temperatuur van 25 graden van dekkend zwart naar volledig transparant, alles wat daaronder gedrukt is wordt dan zichtbaar. Een echte verrassing voor het omslag van je proefschrift!
Reliëfinkt
Met reliëfinkt creeer je een tastbare en zichtbare verhoging op het papier. Dit lijkt een beetje op het pregen wat hieronder besproken wordt, doordat er geen stempel gemaakt hoeft te worden is dit in kleine oplages goedkoper.
Glitterinkt
Hiermee zal het omslag van je proefschrift echt schitteren! De glitterinkt wordt aangebracht over het drukwerk en is er in verschillende grofheden en kleuren.
Screenfolie
Screenfolie geeft een spiegelend effect aan de inkt. Een mooi alternatief voor de hierboven besproken folie druk. Het effect is nagenoeg hetzelfde, maar doordat er geen stempels gemaakt hoeven worden scheelt dit in de kosten.
Kosten
De kosten van al deze bewerkingen zitten hem voornamelijk in het opstarten en instellen van de bewerking. Hoe hoger de oplage hoe lager de prijs per boekje, hierdoor worden deze bewerkingen nooit meegenomen in de proefdrukken, houd daar rekening mee. Pas op het eindresultaat zie je het effect. Er zijn natuurlijk wel voorbeelden beschikbaar om een goed beeld te krijgen van de bewerking. Op deze manier kun je goed inschatten of en hoe de speciale bewerking jouw proefschrift mooier maakt. Voor een exacte prijsindicatie kun je contact opnemen met je drukker of met Persoonlijk Proefschrift.
We hopen met dit artikel wat inspiratie te geven voor een uniek en speciaal omslag voor je proefschrift. De cover/voorkant van je manuscript is immers de eerste indruk die iemand van je promotieonderzoek krijgt!