Wat is een ISBN-nummer en hoe krijg ik die?
Op ieder boek dat je in de winkel kunt kopen zit een barcode, die is niet alleen bedoeld om hem af te kunnen rekenen, hier zit ook een identificatie van het boek in. Op deze manier wordt ieder boek geregistreerd met een ISBN-nummer. In dit artikel bespreken we de achtergrond van het ISBN en waarom je deze in je proefschrift zou willen zetten.
Wat is een ISBN precies?
ISBN staat voor International Standard Book Number, wat grappig is, want wij praten altijd over een ISBN-nummer, in plaats van een ISB-nummer. Om een ISBN aan te vragen moet je een uitgever zijn, je kunt dus als promovendi niet zelf een ISBN aanvragen. Vaak kan dit wel via je drukker of universiteit en vanzelfsprekend natuurlijk een uitgever. Sinds 2007 bestaat een ISBN nummer uit 13 cijfers, dit is een opeenvolging van verschillende coderingen die iets zeggen over de inhoud, het taalgebied en de uitgever. Aan de hand van een voorbeeld laten we zien hoe dat werkt.
Een bestaand ISBN is bijvoorbeeld 9789027439642. Hoewel een kenner hierin de vijf elementen wel kan onderscheiden, wordt voor de duidelijkheid het ISBN vaak geschreven als 978 90 274 3964 2 of als 978-90-274-3964-2. Hierin is:
- 978 de EAN-code voor ISBN
- 90 het groepsnummer voor het taalgebied Nederlands
- 274 de aanduiding voor Uitgeverij Het Spectrum
- 3964 de aanduiding voor het Witte Boekje, eerste druk, 2006
- 2 een controlecijfer
Deze code is sinds de invoering van het 13-cijferige ISBN gelijk aan de barcode. Wanneer je je proefschrift voorziet van een ISBN kan deze in 166 landen gevonden worden.
Waarom een ISBN?
Wanneer je een ISBN aanvraagt geef je aan in welke categorie deze valt, dit wordt uitgedrukt in een NUR-code. Hierdoor is je proefschrift wereldwijd vindbaar binnen deze categorie. Wanneer iemand dus via een boekhandel, bibliotheek of een andere aanbieder vraagt naar boeken gerelateerd aan een bepaald onderwerp komt je proefschrift naar voren.
De kosten van een ISBN verschillen een beetje per uitgever maar zijn ongeveer 20-30 euro. Wanneer de universiteit zelf als uitgever geregistreerd staat zal het goedkoper zijn. Veruit de meeste promovendi kiezen ervoor om een ISBN op te nemen in het proefschrift, vaak onder het mom van: “Waarom niet?” en “Het ziet er dan in elk geval officieel uit”. Het plaatsen van een ISBN betekent niet dat er een barcode op je boek komt te staan, het wordt alleen in het colofon vermeld. Wanneer je je proefschrift wilt gaan verkopen is een barcode wel noodzakelijk.