Mogelijkheden voor het opmaken van je proefschrift omslag

Bij Persoonlijk Proefschrift bieden we een aantal verschillende soorten omslagen aan. Over het algemeen spreken we dan van ofwel een ‘standaard omslag’, of een ‘custom omslag’. In dit artikel leggen we uit wat het verschil tussen de twee is en hoe een omslag opgebouwd kan worden. In de realiteit is het helaas niet zo zwart-wit als alleen standaard of custom. Afhankelijk van je specifieke wensen en de bewerkingen die daarvoor gedaan moeten worden, kan een ogenschijnlijk custom omslag heel simpel zijn om te maken, en andersom.

We bieden bij Persoonlijk Proefschrift verschillende pakketten. Allereerst bieden we het Premium pakket: dit bevat altijd een custom omslag. Alle onderstaande voorbeelden vallen daaronder.

Daarnaast hebben we het Persoonlijk Proefschrift pakket: dit bevat een standaard omslag. Bij een standaard omslag is ook veel creativiteit mogelijk, maar daar is het goed om te weten wat er wel en niet binnen dat type omslag en de prijs valt. In principe plaatsen we bij een standaard omslag een door jou aangeleverd beeld en verzorgen we het tekstontwerp. Dit klinkt simpel, maar soms heb je afhankelijk van je wensen net een beetje custom-werk nodig, of nét wat meer bewerking dan alleen het plaatsen van de afbeelding. In overleg met onze coördinator of één van onze vormgevers, kun je voor dergelijke situaties een aparte meerprijs afspreken. We denken dan graag met je mee.

Vaak is het lastig om in te schatten binnen welke soort omslag jouw situatie en idee valt. Daarom bespreken we hieronder zes verschillende uitwerkingen van omslag, allemaal op basis van eenzelfde aangeleverde beeld en dezelfde titel. Per omslag hieronder leggen we uitgebreid uit wat er is gedaan, en of het binnen een standaard of custom omslag zou vallen.

Typografisch

De meest eenvoudige vorm van een omslag is middels typografisch ontwerp. Hier geven we de titel en auteur vorm we met behulp van een lettertype, de lettergrootte en de kleur van het omslag. In de basis is dit een minimalistisch ontwerp, wat maakt dat dit onder een standaard omslag valt. Wanneer de letters illustratief bewerkt gaan worden of zelf ontworpen of getekend worden, praten we over een custom omslag.

Typografisch + aangeleverd beeld

Naast alleen typografisch ontwerp op je omslag, kunnen we hier een beeld aan toevoegen. Een beeld kan een foto zijn, maar ook een (gevectoriseerde) illustratie. Deze vorm van omslagontwerp noemen wij een standaard omslag wanneer de afbeelding / illustratie geen extra bewerkingen behoeft.

Beeld

Eén van de meestvoorkomende manieren om een omslag vorm te geven is door het plaatsen van een beeld (een foto of afbeelding). Vaak kiest men voor een stockphoto. Dit beeld plaatsen is bij ons onderdeel van het standaard omslag. We kunnen met je meedenken over Stock-beelden, en je website sturen waar je (gratis, of via ons per beeld betaald) beelden kunt vinden.

Illustratie

Het kan voorkomen dat je online een illustratie vindt van een bepaald element dat goed past bij het onderwerp van jouw proefschrift. In dat geval kan de illustratie zonder bewerking geplaatst worden op het omslag. Dit kan ook wanneer de illustratie door een externe partij of iemand die je kent is ontworpen – als die in goede kwaliteit bij ons wordt aangeleverd, kunnen we die plaatsen op het omslag. Dat valt binnen een standaard omslag.

Beeld en beeldbewerking

In veel gevallen is het mooi om een beeld zo te bewerken, dat deze passend is voor je omslag. In onderstaande omslag bijvoorbeeld, zijn de wolken doorgetrokken op de achterkant, in plaats van dat ze alleen op de voorkant van het omslag te zien zijn. Daarnaast kan het mooi zijn om ook de titel, zoals hieronder, onderdeel te laten worden van het beeld. Deze bewerkingen vallen binnen een custom omslag.

Illustratie op basis van beelden / ideeën

Mocht je nog geen bestaande illustratie hebben, of mocht je een idee hebben wat je visueel wil laten uitwerken door middel van een illustratie, kunnen we die voor je maken. Dan hebben we het over een custom omslag, waarbij we in veel gevallen digitaal te werk gaan. Op basis van jouw beelden of ideeën ontwerpen we dan een (gevectoriseerd) illustratief omslag.

Tekening op basis van beelden / ideeën + beeldbewerking

Misschien heeft in plaats van een digitaal gemaakte illustratie, een wat meer analoog getekende illustratie je voorkeur. De meest intensieve vorm van een custom omslag is dan ook een  waarbij we op basis van jouw beelden of ideeën, een tekening gaan maken. Dit kan natuurlijk in verschillende stijlen aan de hand van jouw wensen. In veel gevallen passen we hier tot slot nog wat beeldbewerking of tekstuele beeldbewerking toe om tot een uniek eindresultaat te komen.
Het is goed te onthouden dat veel vormgevers veel stijlen kunnen, maar met de hand tekenen blijft natuurlijk een bijzondere vaardigheid. Mocht dit dus je voorkeur hebben, informeer dan goed bij de coördinator of dit mogelijk is en welke stijl je zoekt. De coördinator denkt dan met je mee over welke vormgevers dit zouden kunnen realiseren.

Gerelateerde artikelen