Hoe kies ik een lettertype (font) voor mijn proefschrift?

Het is tijd voor de vormgeving: je teksten zijn af en de leescommissie heeft alles goedgekeurd. Je hebt hard gewerkt aan je teksten, en wil natuurlijk ook dat die mooi worden vormgegeven! Een van de belangrijkste elementen bij de vormgeving is de keuze voor een lettertype. Maar hoe kies je nu een goed lettertype voor je manuscript? In dit artikel helpen we je een eindje op weg.

Stijl van het lettertype

Het eerste waar je op kunt letten bij het kiezen van een lettertype is de stijl die jij wilt dat het proefschrift uitstraalt. Ga jij voor een meer moderne of een klassieke stijl? Kijk voor inspiratie eens tussen onze voorbeelden. Als je hier een keuze in gemaakt hebt, kun je gaan zoeken naar een lettertype dat bij deze stijl past – het exacte lettertype staat vaak zelfs bij het voorbeeld. Mocht je een extern voorbeeld hebben, dan kan je vormgever bij ons altijd even meekijken naar welk lettertype het zou kunnen zijn.

Modern lettertype

Voor een meer moderne uitstraling, kies je voor een schreefloos lettertype. Dit betekent dat er geen schreven geplaatst zijn op de letters: er zijn dan geen dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken van de letters zelf.

Een aantal veel gebruikte schreefloze lettertypes zijn o.a:

Sans serif font example

Klassiek lettertype

Wil je een meer klassieke look? Ga dan juist wel voor een lettertype met een schreef. Dit oogt al snel klassieker – het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in oude wetenschappelijke publicaties en leesboeken.

Een aantal veel gebruikte, geschreefde lettertypes zijn:

Tips

Nu je weet of je een schreefloos of een schreef lettertype wilt gaan gebruiken, kun je gaan zoeken in het enorme aanbod lettertypen. Het gaat hierin vooral om persoonlijke voorkeur en er zijn niet ontzettend veel algemene tips voor, maar je kunt zeker op een aantal zaken letten:

  • Hoeveel varianten heeft het lettertype?

Een lettertype heeft vaak veel varianten: zoals italic (schuingedrukt), bold (dikgedrukt), light (slanke versie) en ga zo maar door. Dit is belangrijk voor een ontwerper, omdat italics en bolds in bijna elk proefschrift voorkomen en daarom nodig zijn in de vormgeving. Kies dus altijd een lettertype met een groter aantal varianten, op zijn minst regular (normaal), italic (schuingedrukt) en bold (dikgedrukt).

  • Wat zijn de kosten bij een specifiek lettertype?

Bijzondere lettertypes kunnen ontzettend duur zijn. Elke variant van een lettertype kan zo tientallen euro’s kosten. Heb je een specifiek lettertype gevonden en weet je niet of wij het hebben? Vraag dan gerust even of wij het lettertype dat jij op het oog hebt al in ons assortiment hebben, dat scheelt veel in de kosten.

  • Zelf al een mooi lettertype in je Word-document?

Wanneer je jarenlang in Word met één specifiek lettertype werkt, raak je gewend aan hoe dit lettertype er uit ziet. Dit is bijvoorbeeld de reden waarom veel promovendi kiezen voor Calibri: dit font is ontworpen om goed zichtbaar te zijn op je scherm (in bijvoorbeeld Word), niet eens specifiek gemaakt voor drukwerk. Toch zorgt de bekendheid met dit lettertype (en de goede leesbaarheid ervan) ervoor dat veel promovendi hiervoor gaan.

Twijfel je over welk font bij jouw proefschrift past om alles optimaal leesbaar en mooi vormgegeven te krijgen, schroom dan niet om even contact op te nemen! We denken graag met je mee. Soms is het beste font nét afhankelijk van de inhoud / tabellen / data in je proefschrift, dus we adviseren je graag.

Gerelateerde artikelen