Hoe kies ik een lettertype (font) voor mijn proefschrift?

De teksten zijn af en de leescommissie heeft alles goedgekeurd. Dan nu de vormgeving van het proefschrift. Een van de belangrijkste elementen bij de vormgeving is de keuze voor een lettertype. Hoe kies je goed lettertype voor je manuscript? In dit artikel helpen wij je een eindje op weg.

Stijl

Het eerste waar je op kunt letten bij het kiezen van een lettertype is de stijl die jij wilt dat het proefschrift uitstraalt. Ga jij voor een modern of een klassieke stijl, kijk voor inspiratie eens tussen onze voorbeelden. Als je hier een keuze in gemaakt hebt kan je gaan zoeken naar een lettertype dat bij deze stijl past – het exacte lettertype staat vaak zelfs bij het voorbeeld.

Modern

Ga voor een schreefloos lettertype. Dit betekend dat er geen schreven geplaatst zijn op de letters. Dit houdt in dat er geen dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken zitten.

Een aantal veel gebruikte schreefloze lettertypes zijn o.a:
Helvetica
Verdana
Gill Sans

Klassiek

Ga dan juist wel voor een lettertype met een schreef. Dit oogt al snel klassieker zoals in veel oude wetenschappelijke publicaties en leesboeken.

Een aantal veel gebruikte, geschreefde lettertypes zijn:
Times New Roman
Sabon
Georgia

Tips

Nu je weet of je een schreefloos of een schreef lettertype wilt gaan gebruiken kan je gaan zoeken in de enorme lijsten aan lettertypen. Graag zouden we je nog meer adviesregels geven echter is dat niet meer van toepassing. Het gaat nu met name om persoonlijke voorkeur. Je kan echter wel op een aantal zaken letten.

– Hoeveel varianten heeft een lettertype? Een lettertype heeft vaak veel varianten zoals italic (schuin gedrukt), bold (dikgedrukt), light (slanke versie) en ga zo maar door. Dit is belangrijk voor een ontwerper omdat dit veel ontwerpvrijheid biedt. Kies dus altijd een lettertype met een groter aantal varianten, op zijn minst regular (normaal), italic (schuingedrukt) en bold (dikgedrukt).

– Wat zijn de kosten bij een specifiek lettertype? Geloof het of niet maar lettertypes kunnen ontzettend duur zijn. Elke variant van een lettertype kan zo tientallen euro’s kosten. Vraag dus altijd even of wij het lettertype dat jij op het oog hebt al in ons assortiment hebben, dat scheelt veel in de kosten.

– Wanneer je veel met één specifiek lettertype werkt raak je gewend aan hoe dit lettertype er uit ziet. Omdat je zo gewend bent aan dat specifieke lettertype kan het zijn dat je andere lettertypes per definitie afkeurt. Dit is de reden waarom veel promovendi kiezen voor Calibri, dit font is ontworpen om goed zichtbaar te zijn op je scherm (in bijvoorbeeld Word) en niet gemaakt voor drukwerk. Toch zorgt de bekendheid met dit lettertype ervoor dat veel promovendi hiervoor gaan.

Gerelateerde artikelen