Waar haal ik inspiratie vandaan voor de vormgeving van mijn proefschrift?

Met de opmaak van een proefschrift kan je je onderscheiden. Een netjes opgemaakt proefschrift zal sowieso een goede indruk achterlaten maar door net een onverwachte twist te geven in de opmaak van een proefschrift kan je lezers verrassen en de aandacht trekken. Om inspiratie op te doen voor de opmaak kan je natuurlijk naar proefschriften van collega promovendi kijken, maar hier vind je meestal geen originele ideeën. Daarom geven we hier een paar tips voor het zoeken naar inspiratie voor de vormgeving van je proefschrift.

Boekenkast

Al is de e-reader in opkomst, je hebt vast nog veel boeken in de kast staan. Ga eens voor de boekenkast staan en bekijk welke boeken je er mooi uit vindt zien of prettig vindt om te lezen. Maak foto’s van deze boeken en stuur ze door naar je vormgever. Samen kunnen jullie elementen hieruit gebruiken voor de opmaak van het proefschrift. Mocht je nu geen boeken thuis hebben kijk dan naar tijdschriften of ga een keer naar de bibliotheek.

Social media

Pinterest, Instagram of zelfs Facebook, op social media vliegen de mooie plaatjes je om de oren. Wanneer je een mooie afbeelding ziet sla deze dan gelijk op. Op deze manier creëer je een archief, kijk of er een gemene deler te vinden is en gebruik die als inspiratie voor je proefschrift.

De winkelstraat

Naast de digitale wereld kan je op straat ook genoeg inspiratie vinden. De volgende keer dat je door een winkelstraat loopt let dan eens op de reclameborden, winkeletalages of zelfs de flyers die uitgedeeld worden. Zie je iets moois, maak er een foto van en voeg deze toe aan je ‘inspiratiearchief’.

Museum

Ga een dagje naar een museum in de buurt. Dit is niet alleen goed ter ontspanning maar ook als inspiratie voor de vormgeving van een proefschrift. Welke stijl bevalt je het meest, bauhaus, barok, kubisme of de rococo? Geef door aan je vormgever welke stijl bij jouw smaak past. Op basis hiervan kan je bijvoorbeeld het omslagontwerp bepalen maar ook het gevoel (modern, klassiek) van het binnenwerk van het proefschrift.

Kijk om je heen

Dit zijn natuurlijk voorbeelden waar je inspiratie vandaan kan halen. De kern van het verhaal: kijk om je heen want overal is inspiratie voor de opmaak van je proefschrift te vinden. Neem een kijkje buiten de academische wereld en in het dagelijks leven.

Gerelateerde artikelen