Gratis alternatief voor Adobe Photoshop – GIMP

Bij Persoonlijk Proefschrift gebruiken wij programma’s uit de Adobe Creative Cloud suite.  Onze vormgevers zijn opgeleid om met deze programma’s een professioneel vormgegeven proefschrift te ontwerpen. Mocht jij graag zelf bezig gaan met de vormgeving van jouw proefschrift maar geen investering willen doen in deze dure programma’s van Adobe? Dan zijn er gratis alternatieven. Lees in dit artikel meer over een gratis alternatief voor Adobe Photoshop.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop is tegenwoordig meer dan een programma voor beeldbewerking. Het is een begrip geworden dat iedereen in de wereld kent. Men vraagt niet of een afbeelding bewerkt is maar of deze ‘gephotoshopt’ is. De functionaliteit met betrekking tot afbeelding bewerking in het programma is enorm uitgebreid. Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk in Photoshop. Het kan daarom ook intimiderend zijn om met dit programma te werken.

In de basis is het mogelijk om in Photoshop een afbeelding te openen en deze daarna op te delen in selecties en lagen om de afbeelding gedeeltelijk of als geheel te bewerken. Doormiddel van een selectie kan je een element uit de afbeelding isoleren om deze apart te bewerken. Een “laag” van een afbeelding is vergelijkbaar met een bladzijde in een boek. Een simpele afbeelding bestaat meestal uit één laag, vergelijkbaar met een enkel vel papier. Meer complexe afbeeldingen bestaan uit tientallen lagen welke over elkaar heen vallen en samen één beeld vormen.

GIMP

Ondanks de uitgebreide functionaliteit in Photoshop is er een alternatief dat bijna deze gehele functionaliteit gratis aanbiedt. Met GNU Image Manipulation Program of in het kort GIMP kan veelal exact hetzelfde resultaat bereikt worden. Helaas kun je niet geheel voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Het interface van GIMP is niet zo goed uitgedacht en mooi als dat van Photoshop. Hierdoor zal het even duren voor je er aan gewent bent om met GIMP te werken, echter wanneer je eenmaal bekend bent met GIMP is het mogelijk om alle afbeelding-bewerkingen uit te voeren zoals ook mogelijk in Photoshop.

Download GIMP hier 

Gerelateerde artikelen