Hoe begin jij goed voorbereid aan de vormgeving van jouw proefschrift?

Alle publicaties zijn geschreven, jij bent er klaar voor om je proefschrift af te gaan ronden: een goed begin!

We willen je een paar belangrijke tips geven over hoe jij goed voorbereid kan starten aan de vormgeving van jouw proefschrift. Je kan immers nooit te goed voorbereid zijn. We verwijzen je ook graag door naar het gehele vormgevingsproces van Persoonlijk Proefschrift – het kan helpen om even door te lezen hoe ons proces in detail in elkaar steekt. Daarnaast is er een apart artikel waarin we meer vertellen over het eerste gesprek met je vormgever van Persoonlijk Proefschrift.

Tip 1: Planning

Universiteiten zijn doorgaans erg strikt wanneer het gaat om de aanlevering van jouw (gedrukte) proefschriften bij de promotiecommissie. Dit moet veelal ruim een maand voor de verdediging van jouw proefschrift. Deze deadline verschilt per universiteit, dus vraag het altijd goed na.

Daarnaast zal je rekening moeten houden met de productie van de proefschriften. Een drukker heeft doorgaans drie werkweken nodig om de proefschriften te drukken en te leveren (inclusief een week voor de proefdruk). In het geval je de vormgeving uitbesteed bij Persoonlijk Proefschrift, is het belangrijk om voor de vormgeving ook tijd te reserveren. Het gehele traject voor de vormgeving van jouw proefschrift duurt meestal 4 weken.

Kortom, maak even een kort overzicht van alle data en deadlines in jouw geval.

Tip 2: Zoek voorbeelden en inspiratie

Voordat je begint met de vormgeving, is het natuurlijk verstandig om een idee te hebben van wat jij mooi vindt. Dit kan je bepalen door veel voorbeelden van proefschriften te bekijken en foto’s te maken van mooie boeken (wie weet van collega’s) die je tegenkomt. Deze kun je dan aan je vormgever laten zien, zodat de vormgever snel een beeld krijgt van jouw smaak.

Een netjes opgemaakt proefschrift zal sowieso een goede indruk achterlaten, maar door net een onverwachte twist te geven in de opmaak van een proefschrift kun je je lezers verrassen en de aandacht trekken. Inspiratie nodig? Lees hier meer over verschillende bronnen van inspiratie voor je proefschrift!

Tip 3: Verzamel alle teksten

Als laatste willen we adviseren om alle teksten op één plek te verzamelen. Zodra de vormgeving van start gaat, is het handig om alle hoofdstukken in één Word-document (.doc / .docx) door te sturen. We kunnen ook losse Word documenten verwerken: geef in de bestandsnaam dan duidelijk aan om welk hoofdstuk het gaat (bijvoorbeeld: chapter1.docx).

Voor de beste kwaliteit van figuren, sla je de figuren apart op. Microsoft Word comprimeert namelijk de figuren, waardoor de resolutie vaak wat minder wordt dan het origineel. Laat in je Word-bestand het figuur gewoon staan, dan weten we precies waar deze moet komen te staan. De resolutie van afbeeldingen wordt gecheckt door je vormgever. Mochten er enkele figuren echt van te slechte kwaliteit zijn, dan zal je vormgever dat aangeven. Lees hier meer over hoe je Word documenten aanlevert voor je proefschrift.

Jij bent er klaar voor

Door deze tips te volgen kan je met een gerust hart de vormgeving van jouw proefschrift uitbesteden. Wil je de vormgeving graag uitbesteden bij Persoonlijk Proefschrift? Doe dan meteen een aanvraag. Jij bent in iedere geval goed voorbereid voor de eerste stap in het vormgevingsproces: een telefoon gesprek met jouw persoonlijke vormgever. Lees hier meer over dit eerste kennismakingsgesprek met de vormgever.

Gerelateerde artikelen