Druktechnieken voor je proefschrift

In dit artikel delen we belangrijke basisinformatie over druktechnieken voor je proefschrift.
Om te beginnen: in de basis zit er een verschil tussen drukken en printen. Drukken gaat met behulp van drukplaten en printen lijkt meer op de printer die thuis staat, maar dan van hoge kwaliteit.

De verschillende druktechnieken voor je proefschrift hebben verschillende voor- en nadelen. In principe geldt: hoe hoger de prijs hoe beter de kwaliteit, maar de vraag is of je deze kwaliteit nodig hebt. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

Toner (laser printer) – €

De goedkoopste methode is met behulp van de toner machine. Dit is feitelijk een laserprinter: bij deze techniek drukt de printer tekst en afbeeldingen af door toner (heel fijn poeder) aan het papier te hechten.

Wanneer gebruik je toner?
Wanneer prijs een belangrijke factor is en de kwaliteit van de tekst goed moet zijn. De kwaliteit van beelden is goed maar niet van de allerhoogste standaard. Kleurverlopen zijn lastig mooi te printen met toner.

Inkjet (inkt printer) – €€

Een inkjet machine spuit de inkt op het papier. Ten opzichte van een laserprinter is de inkt hier dus geen poeder, maar vloeibaar. Deze methode is duurder dan toner, maar levert wel betere kleuren en kleurverlopen op.

Wanneer gebruik je inkjet?
Wanneer er veel figuren in kleur (of algeheel veel meer kleur) in je proefschrift komen te staan, adviseren wij om gebruik te maken van inkjet.

Offset – €€€ (bij kleine oplages) / € (bij grote oplages)

Offset drukken is een traditionele druktechniek, waarbij gebruik gemaakt wordt van drukplaten. De kwaliteit hiervan is heel hoog – tegenwoordig vergelijkbaar of misschien net iets hoger dan met inkjet. Omdat er gebruik gemaakt wordt van drukplaten zijn de opstartkosten (o.a. dus het maken van deze platen) bij deze methode hoog. Bij een grotere oplage zijn de kosten per stuk pas lager.

Wanneer gebruik je offset?
Wanneer de oplage hoog is: denk hierbij aan minimaal 400 stuks. Bij lagere aantallen zijn de kosten significant hoger dan inkjet terwijl de kwaliteit nagenoeg gelijk is.

Gerelateerde artikelen