De leesbaarheid van jouw proefschrift

Het is misschien wel de eerste keer dat je iets laat vormgeven. Je hebt natuurlijk wel eens naar lettergrootte en regelafstand gekeken in Word. Maar hoe kijk je naar deze elementen in een pdf en op welke manier beïnvloeden deze elementen de leesbaarheid? In dit artikel bespreken we de belangrijkste dingen die je kunt checken met betrekking tot de leesbaarheid van jouw proefschrift.

Lettergrootte

De ideale lettergrootte, bestaat niet echter heeft iedereen zijn eigen voorkeur daarom is het verstandig een aantal geprinte pagina’s uit jouw proefschrift te lezen. Tijdens het lezen kun je letten op de grootte van de letters.

Grote letters zijn makkelijker te lezen, maar met grote letters past er minder tekst op een pagina. Een groot lettertype ziet er snel kinderlijk uit. Hetgeen niet gek is omdat grote letters makkelijker leesbaar en dus geschikt voor kinderboeken. Denk in wat jouw publiek lekker vind lezen. Een arts is bijvoorbeeld gewend aan medische boeken waar kleine letters gebruikelijk zijn. In dat geval is het gebruik van een kleiner lettertype geen enkel probleem.

In de onderstaande afbeelding komt duidelijk naar voren hoe een grote letter makkelijker leesbaar is maar ook meer ruimte inneemt.

Regelafstand

Naast de lettergrootte is de regelafstand ook belangrijk voor de leesbaarheid van jouw proefschrift. Zoals de onderstaande afbeelding duidelijk maakt is de regelafstand de ruimte tussen twee regels.

Een goede regelafstand zorgt dat het oog niet per ongeluk tijdens het lezen naar een volgende regel springt. Daarnaast is er ook een visueel aspect welke gepaard gaat met de regelafstand. De regelafstand bepaalt namelijk hoe donker of licht een tekstvak is. Met een kleine regelafstand is een blok tekst donkerder omdat er meer tekst staat in hetzelfde oppervlak geplaatst wordt. Een grote regelafstand oogt dan ook vaak lichter.

De regel geldt dan ook als volgt: zorg dat de regelafstand minstens zo groot is dat het oog goed de regel kan volgen. Hierna is het afhankelijk van persoonlijke voorkeur hoeveel ruimte je wilt laten tussen regels.


Samenvattend kijk of jij de opmaak van de tekst prettig kunt lezen. Is dat niet het geval? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Moet ik bijzonder veel moeite doen om mijn ogen te focussen?
    In dit geval raden wij aan de lettergrootte te vergroten.
  • Verspringen mijn ogen te snel naar een volgende regel?
    In dit geval raden wij aan de regelafstand vergroten.

Gerelateerde artikelen