Checklist voor je jouw proefschrift laat vormgeven
Voor de meeste promovendi is het de eerste keer dat ze een proefschrift laten vormgeven en drukken. Het is sowieso waarschijnlijk de eerste keer dat je samenwerkt met een vormgever en een drukkerij. In dit artikel bespreken we de belangrijkste dingen die je kunt doen voordat je je bestanden bij ons aanlevert. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
1. Begin op tijd met de vormgeving.
Vaak wordt er gedacht dat wij pas kunnen beginnen met de vormgeving van je proefschrift als je manuscript is goedgekeurd door de commissie. Dat is niet het geval. Gek genoeg is het enige dat we niet direct nodig hebben de inhoud van je manuscript. Vormgeving gaat over de uitstraling van tekst en alles daaromheen, dat heeft niets te maken met de eigenlijke inhoud van de tekst.
Wij adviseren dus om zo vroeg mogelijk te beginnen met de lay-out van je proefschrift. Voordat je definitieve bestanden hebt kunnen we je omslag en een volledige lay-out proef al maken. Het enige dat we dan nog hoeven te doen na akkoord van de commissie is de afgesproken vormgeving toepassen op je bestanden. Grofweg scheelt dit 2-3 weken in je planning.
Op onze procespagina zie je dat de eerste 4 stappen uitgevoerd kunnen worden zonder definitieve content. In de meeste gevallen gebruiken we natuurlijk wel iets uit de meest recente bestanden, dit geeft een goed beeld en maakt de proeven veel realistischer.
Dus wanneer begin je dan met de vormgeving van je proefschrift? Wij raden aan om op het moment dat je het manuscript naar de commissie stuurt contact op te nemen met ons. Via onze aanvraagpagina kun je dit voorlopige bestand uploaden en kunnen wij het proces in gang zetten. Normaliter heeft een commissie ongeveer 4 weken de tijd om een akkoord te geven. In die tijd kunnen wij alle vormgeving bespreken en voorbereiden zodat we na akkoord snel aan de slag kunnen.
2. Weet wat je wilt en wat je mooi vindt aan andere boeken.
De eerste vraag die een vormgever van je proefschrift aan je zal stellen is: Hoe wil je dat je manuscript vormgegeven wordt? Heb je voorkeuren of voorbeelden? Waar houd je van? Enzovoorts.
Een vormgever kan op verschillende manieren te werk gaan, dit varieert ongeveer tussen de instructie: “Maak het maar strak en clean” en “Ik wil graag specifiek dit lettertype met deze regelafstand enzovoorts”. In beide gevallen werkt het goed om er voorbeelden bij te pakken, dit hoeft geen proefschrift te zijn maar kan ook een boek of tijdschrift zijn waarvan de lay-out je aanspreekt. Onze vormgevers kunnen dan destilleren hoe ze dit gaan vertalen naar jouw persoonlijke vormgeving. Op onze voorbeeldenpagina kun je inspiratie op doen, je kunt altijd foto’s maken van proefschriften of boeken en die meesturen bij de aanvraag.
3. Controleer de kwaliteit van jouw tekst en figuren.
De meest voorkomende kritiek op aangeleverd materiaal heeft te maken met de kwaliteit van figuren. Wij plaatsen bij wijze van check automatisch alle afbeeldingen uit je Word document in een realistisch formaat om te checken wat de effectieve resolutie wordt. Dit koppelen we terug en in de meeste gevallen zijn er een aantal afbeeldingen of figuren die niet van voldoende kwaliteit zijn. Dit is in principe geen probleem voor het drukken, het ziet er alleen niet mooi uit.
Allereerst is het verstandig om de originele bestanden te vinden van je figuren. Wanneer je een afbeelding in Word plaatst wordt deze namelijk gecomprimeerd en dit gaat ten koste van de kwaliteit. Deze originele afbeeldingen kunnen verschillende extensies hebben (.jpg, .jpeg, .png, .eps, .ai, .pdf, etc.). Wij kunnen met bijna alles extensies overweg. Verzamel dus de originele bestanden van al je figuren, dan is de kans groot dat de kwaliteit goed direct goed is als je je bestanden aanlevert.