Beeldschermen en de (kleur)weergave van je proefschrift.

Hoe worden kleuren weergegeven?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je een kleur kunt weergeven. De grootste 2-deling kun je maken tussen kleuren die je ziet doordat er licht op weerkaatst, en kleuren die je ziet omdat ze licht uitstralen. Dit klinkt een beetje vaag maar het is eigenlijk het verschil tussen een geprinte afbeelding en diezelfde afbeelding op je beeldscherm. In het laatste geval wordt de afbeelding weergegeven door heel veel kleine lampjes, bij een geprinte afbeelding weerkaatst het licht de inkt op de pagina en dit zorgt ervoor dat je de kleur ziet.

In deze 2 werelden (de analoge en de digitale) zijn er verschillende systemen om deze kleuren weer te geven. In de drukwereld is de meest gebruikelijke het CMYK spectrum. CMYK staat voor Cyaan Magenta Yellow en Key, de Key geeft de hoeveelheid zwart aan. Door deze kleuren te mengen kun je binnen een bepaald spectrum alle kleuren maken die je wilt.

De digitale wereld is gebaseerd op RGB. Dit staat voor Red Green en Blue. In je beeldscherm zitten 3 verschillende ‘lampjes’, een rode, groene en blauwe. Deze zijn zo klein dat je het verschil niet ziet, je ogen vermengen de combinatie van deze kleuren tot 1 kleur. Ook dit RGB spectrum levert, binnen het RGB spectrum, een oneindig aantal verschillende kleuren op.

Het CMYK spectrum is alleen afhankelijk van de weerkaatsing van licht, het RGB spectrum voegt daar, middels de ‘lampjes’, zelf nog meer energie aan toe waardoor het RGB spectrum groter is, wat zich vooral uit in de fellere kleuren. Fluoriserend geel is onmogelijk te printen met de kleuren CMYK, maar op je beeldscherm kun je het wel weergeven.

Levert dit een probleem op voor het vormgeven en drukken van mijn proefschrift?

Eigenlijk wel. Je proefschrift wordt uiteindelijk een product dat bestaat uit CMYK en gedrukt is. Idealiter zouden we dus iedere proef en ieder voorbeeld geprint met die kleuren laten zien, zodat je precies weet hoe het eruit ziet. Omdat dit veel te lang duurt en veel geld kost verloopt (bijna) alle communicatie per mail, wat betekent dat je alle kleuren, ook al zijn ze technisch gezien opgebouwd uit CMYK, via een RGB scherm bekijkt. Hier is geen universele oplossing voor, dat komt omdat niet ieder beeldscherm hetzelfde is. Dezelfde afbeelding uit je proefschrift kan (afhankelijk van het merk en de instellingen) er anders uitzien op verschillende schermen. Het volgende probleem is het verschil in printers, ook de professionele printers leveren vanuit dezelfde input een andere output op. Het enige dat je kunt doen is de instellingen van je beeldscherm exact afstemmen op een specifieke printer, maar de meeste schermen hebben deze opties niet eens, alleen met een kleur-echt beeldscherm zou je dit kunnen bereiken.

Een betrouwbare oplossing om toch een goed beeld te krijgen van de uitstraling van je proefschrift.

Natuurlijk hebben we hier een oplossing voor bedacht, deze blijft verre van ideaal maar zorgt er wel voor dat je nooit voor verrassingen komt te staan. Allereerst is er natuurlijk de ervaring van onze vormgevers, zij hebben veel ervaring met de specifieke machines van drukkers en weten op welke manier je een CMYK kleur goed op kunt bouwen. Daarnaast maken we veel gebruik van kleurproeven. Wanneer de behoefte er is kan er kosteloos een kleurproef gemaakt worden. Dat betekent dat er op de machine waar uiteindelijk je proefschrift mee gedrukt wordt een proefje gemaakt wordt op het papier dat je gekozen hebt.

Voordat je proefschrift geproduceerd gaat worden krijgt je een fysieke proef, op het juiste papier en met de juiste afdrukkwaliteit. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan. Voor je binnenwerk levert dit zelden problemen op, omdat dit overwegend zwart-wit is, maar juist voor je omslag wil het nog wel eens anders uitpakken dan je verwacht had. Daarom dringen wij er altijd op aan om in een vroeg stadium al kleurproeven te maken, wanneer je bijvoorbeeld een bepaald soort blauw zou willen gebruiken kunnen we een print laten maken waar er 7 op staan, vervolgens kies je daar de juiste kleur en weet je, ondanks wat je op je scherm ziet, zeker dat het die kleur wordt.

Gerelateerde artikelen