Automatisch toevoegen van een inhoudsopgave van een proefschrift in Word.

Het maken van een inhoudsopgave van een proefschrift kan veel werk betekenen. Echter wanneer je gestructureerd werkt en gebruik maakt van opmaakstijlen hoeft dit niet zo te zijn. Word kan namelijk automatisch een inhoudsopgave toevoegen aan een document en deze bijwerken wanneer er aanpassingen in het proefschrift gemaakt worden.

Stap 1: Ken opmaak stijlen toe aan hoofdstuk- en paragraaftitels:

Opmaakstijlen pas je toe door in Word de hoofdstuk- of paragraaftitel te selecteren en vervolgens op ‘Start’ -> ‘Stijlen’ op ‘Kop 1‘ te klikken. Doorgaans geldt voor Hoofdstukken ‘Kop 1’, paragraaftitels ‘Kop 2’ en een subparagraaf ‘Kop 3’. Mocht het proefschrift een afwijkende structuur hebben dan is het mogelijk andere opmaakstijlen te gebruiken, let hierbij op dat je deze consistent toepast.

Stap 2: Plaats een inhoudsopgave:

Wanneer alle hoofdstuk- en paragraaftitels een opmaakstijl hebben is het ook mogelijk om een inhoudsopgave aan te maken. Plaats hiervoor de cursor op de pagina waar je de inhoudsopgave wilt hebben. Klik vervolgens op het tabblad ‘Verwijzingen’ (References). Onder dit tabblad vind je de functie ‘Inhoudsopgave’ (Table of contents). Kies hier de lay-out die jij mooi vindt.

Stap 3: Inhoudsopgave bijwerken/updaten

Wanneer je aanpassingen hebt gemaakt in het Word document van het proefschrift is het nodig om de inhoudsopgave bij te werken. Dit doe je door op ‘Bijwerken…’ (Update…) te klikken.

Het is ook mogelijk de inhoudsopgave bij te werken door met de rechtermuisknop op de inhoudsopgave te klikken en vervolgens op ‘Veld bijwerken’ (update fields). Hierna krijg je de keuze om ‘Alleen paginanummers bijwerken‘ of ‘in zijn geheel bijwerken‘ aan te klikken. Indien je geen koppen hebt toegevoegd of bewerkt volstaat ‘Alleen paginanummers bijwerken’. Bij twijfel is het raadzaam om te kiezen voor ‘in zijn geheel bijwerken’ (Update entire table). Hierna is de inhoudsopgave van het proefschrift weer compleet up-to-date.

Gerelateerde artikelen